Zo ga je om met kritiek

Iemand heeft je net verteld dat je slecht werk hebt afgeleverd, terwijl je daar nou net juist zoveel moeite in had gestoken. Je staat op het punt om dat te zeggen en je af te reageren, wat denkt hij wel niet?!

1, 2, 3 …10. Ja echt, tel tot 10. Het is niet zo aardig om meteen je eerste beste belediging naar iemands hoofd te slingeren. Tot 10 tellen helpt je om af te koelen. Ben je niet in staat om jezelf te kalmeren, zeg dan dat je er nog op terugkomt en ga iets anders doen.

Terugkomen op de kritiek
Doe dat wel, ook al is het iets waar je misschien niet erg naar uitkijkt. Goed, zojuist heeft iemand gezegd dat je slecht werk hebt afgeleverd. Natuurlijk ben je het daar niet mee eens, want je hebt er uren werk in gestoken. Als je eerlijk bent, is dat natuurlijk iets te kortzichtig. Als je ergens uren werk in steekt, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat je werk ook goed is. Kijk nog eens kritisch naar het werk dat je hebt afgeleverd. Staan er veel spelfouten in, is het onlogisch opgebouwd of staan er een hoop irrelevante zaken in? Zodra je met eigen kritische ogen naar je werk hebt gekeken ga je in gesprek met degene die jou kritiek heeft gegeven. Hoe doe je dat? Geef aan dat je even kritisch naar je werk wilt kijken, omdat je niet helemaal begrijpt wat hij/zij er zo slecht aan vindt. Krijg je te horen dat het ronduit slordig is, vraag dan waarom. Vraag ook om opbouwende tips zodat je het kunt verbeteren en in de toekomst beter kunt doen.

Direct dealen met kritiek
Hiervoor heb je een open houding nodig. Ga niet in de verdediging, maar luister aandachtig naar de punten van kritiek. Beschouw kritiek niet als een aanval, maar als hulpmiddel. Op het moment dat iemand eerlijk zegt wat hij of zij van jouw werk vindt, kun jij daar lering uit trekken. Bedankt de persoon die dat eerlijk durft te zeggen liever, want op die manier kun jij er iets aan doen. Als jouw collega zegt dat hij het heel vervelend vind dat je iedere keer door hem heen praat, dan kun je dat juist als hint opvatten. Wedden dat jij een betere collega zult worden?

Door voorbereid te zijn ben je onverwachtse kritiek voor
Neem het initiatief en vraag je collega wat hij of zij van je werk vind. Wat was er goed en wat kan er beter? Win-win situatie, want jij kunt er van leren, je werkt wordt beter en collega’s waarderen het dat jij hén om feedback vraagt. En dat is ook weer goed voor de werksfeer! Het is niet erg om te vragen wat er beter kan, dat geeft juist aan dat jij open staat voor verbetering (ik ken persoonlijk maar weinig bedrijven die dat niet kunnen waarderen) 🙂

Doe ook iets met de feedback
Je open houding wordt natuurlijk teniet gedaan als je niets met de feedback doet waar je juist om vroeg. Dat komt natuurlijk een beetje vreemd over, dus zorg dat je kunt onthouden wat de feedback was. Schrijf het desnoods op. Ga vervolgens met je volgende project kritisch aan de slag, met de feedback in je achterhoofd of op papier. Misschien valt het je collega niet op, maar hij heeft waarschijnlijk geen kritiek meer op de punten waar hij dat eerder wel had 🙂 En valt het wel op, dan is dat mooi meegenomen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s