Nee zeggen doe je zo

Dat is niet altijd even gemakkelijk, als er een klein meisje vraagt of je een bosje bloemen van haar wil kopen voor het goede doel. Niks mis mee natuurlijk, maar daar zit je dan, met je bos Gladiolen (die je eigenlijk niet wilde) te kijken. (En dan vraag je je soms ook nog af of je goedbedoelde geld wel echt op de goedbedoelde plek terecht komt)

Nu ga ik jullie wel vervelen met een stukje psychologie. De wijsheid heb ik uit het boek van auteur Robert B. Cialdini, in zijn boek “Invloed de zes geheimen van het overtuigen” (ik heb het boek voor mijn opleiding gelezen). Maar wat heb ik hiervan opgestoken dat kan helpen bij nee leren zeggen tegen allerlei situaties? Het heeft me inzicht gegeven in hoe mensen/organisaties bepaalde dingen doen om ons een bepaald gevoel te geven, waardoor we instemmen met het verzoek (terwijl we dat eigenlijk niet wilde doen).

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?
Degene die tegenover jou staat en je om een verzoek vraagt (hoe onschuldig hij/zij er ook uit ziet) maakt gebruik van beïnvloedingstechnieken. Kleine kinderen worden gestuurd omdat het moeilijk is nee te zeggen tegen een onschuldig beteuterd kindergezichtje, maar in werkelijkheid zit daar een hele techniek achter. Het is al net zo moeilijk om nee te zeggen als het om een donatie voor een goed doel gaat als de collectant in de stromende regel aan je deurmat staat. Uit medeleven geven we de donatie waar ze om vragen. De reden dat we dit doen, is omdat degene die tegenover ons staat vaak iets met ons gemeen heeft. Vaak komt deze persoon uit hetzelfde milieu, en door het goede voorbeeld te geven volgen we vanzelf.

Hoe kunnen we dan toch nee leren zeggen?
Hoe goed de persoon het ook bedoeld, hij of zij staat daar met een reden. Waarschijnlijk staat er een hele organisatie achter deze persoon, die deze tactiek precies zo uitgedacht heeft, dat jij geen nee zegt aan de deurmat. Soms krijgen we iets van deze mensen, zonder dat we daarom vragen. Op de een of andere reden willen we dan toch iets terug doen, en daarom krijgen zij precies waarvoor ze kwamen. De beste manier om voor jezelf op te komen, is door te denken dat deze mensen bewust gestuurd zijn. Over alles is nagedacht; de methode, de persoon die tegenover je staat, de beloning die je krijgt, echt alles. Sta op dat moment stevig in je schoenen, besef dat het waarschijnlijk om een beïnvloedingstechniek gaat en dat je op het punt staat iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. En dat, mag je ook best tegen de persoon tegenover je zeggen:) (ook al is dat wat moeilijker tegen een kind te zeggen).

Deze principes kunnen we ook gebruiken in het dagelijkse leven
Op het moment dat iemand ons om een gunst vraagt die we eigenlijk niet willen verlenen. Meestal gaat het om iets heel onbenulligs, maar als je eenmaal in hebt gestemd, kun je de volgende keer ook niet terug. Waarschijnlijk heb je wel een vriend of collega die je nog steeds geld verschuldigd is 😉 Dat begon ooit met het lenen van € 5,- terwijl de teller op dit moment misschien wel op € 100,- staat. Als iemand iets van je gedaan wil hebben, denkt hij of zij eerst na over de manier waarop ze dat het beste aan je kunnen vragen. Op die logica hoef jij dus niet altijd in te stemmen met ieder verzoek, want jij krijgt niet zoveel tijd om erover na te denken. Het is dus net zo eerlijk als jij zegt dat je erover na wilt denken:)

Hopelijk heb je wat aan mijn tips om nee te leren zeggen, en anders zou ik zeggen: lees het boek eens. Hierin staan hele duidelijk voorbeelden van herkenbare situaties, en het boek zorgt ervoor dat je je minder snel schuldig voelt als je eens een keer nee zegt.

En wat betreft de goede doelen, collectanten en andere goedbedoelde acties? Ik wil niemand aansporen om te stoppen met doneren, maar ik wil er wel op wijzen dat er verschillende manieren zijn om je steentje bij te dragen. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken dat jouw zuurverdiende centjes niet op de verkeerde plek terecht komen. Nog een manier waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen tijdens de “voet tussen de deur” techniek;)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s