Insecure me

Bibberende knieën, knikkende handen en een brein dat op hol slaat. Wat zullen ze van me denken, zullen ze me wel aardig vinden? Hoe zie ik eruit? Zie ik er oké uit? Het gaat beginnen, oh nee! 
Eerste hulp voor presentaties, kennismaking met nieuwe mensen en voorstelrondes in nieuwe groepen.

Heb je er ook altijd zo’n moeite mee om een goede eerste indruk te maken? Ik in ieder geval wel, dus je bent niet de enigste:) En heb je er ook een hekel aan, als alle aandacht plotseling op jou gericht is? You’re not alone:) Heb je na een half jaar nog het gevoel dat je niet bij de groep hoort? Welkom bij de club, want er zijn heel veel mensen, die kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Maar waar komt dat gebrek aan zelfvertrouwen dan vandaan? Nou, dat begint bij jezelf. Als jij denkt dat je niet goed genoeg bent, dan straal je dat ook uit. En als jij jezelf niet succesvol vindt, dan zul je dat ook niet snel worden. Heb je het idee dat je totaal geen greintje creativiteit in je hebt, dan zul je ook nooit met leuke en creatieve ideeën komen. Maar nog belangrijker, ben je bang dat mensen je niet aardig zullen vinden, dan gaat dat niet snel gebeuren.

Wat er nu eigenlijk gebeurd? Jij bent bang dat anderen je niet aardig vinden, met als gevolg dat je niet helemaal jezelf bent. Hierdoor zul je niet zo snel het initiatief nemen om een gezellig gesprek te beginnen, waardoor anderen weer denken dat je niet spontaan bent. Ze laten je links liggen, waardoor jouw gevoel dat ze je niet aardig vinden bevestigd wordt. Zo is de cirkel uiteindelijk weer rond, en heb je gelijk gekregen, terwijl je in het echt waarschijnlijk een hartstikke leuke meid bent.
p.s. Sommige mensen vinden je soms gewoon echt niet aardig, maar dat heb je gewoon niet altijd in de hand 😉

Nu we dat over onszelf weten, staat ons een uitdaging te wachten. Ten eerste moeten we eens goed in de spiegel kijken, en realiseren of we echt dat monster zijn dat we denken. Uiteindelijk moeten we dan concluderen dat er gewoon een meisje in de spiegel staat, net zoals ieder ander. Waarom zouden ze jou niet aardig vinden? Alles staat en valt met zelfvertrouwen:)

Heb je er moeite mee om zelfvertrouwen op te bouwen? Dan hier een paar effectieve tips:
– Zoek iemand die je kan helpen, bijvoorbeeld een goede vriendin, je vriendje of misschien wel familieleden
– Doe een sport die jou uit je comfort-zone haalt, zoals bijvoorbeeld een vechtsport
– Als je niet durft te surfen, zweefvliegen of parachute te springen, doe dat dan toch! Je zult merken dat je hierna een boost van zelfvertrouwen én een gevoel van ‘Yes, I Did it!’ hebt verdient.
– Er zijn voldoende cursussen waarmee je kunt leren zelfvertrouwen te hebben, bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s